Bennie Briljant

Bennie Briljant

Bennie Briljant 1Jonge kinderen muziek leren maken via internet met Bennie Briljant.Geen Orff-instrumentarium in een traditioneel klassikale setting maar een serie vrolijke filmpjes op internet, waarin Bennie Briljant op een vrolijke manier jou stap voor stap demonstreert hoe je (samen) muziek kunt maken op houten slaginstrumenten.

Bennie Briljant neemt je mee. In drie stappen leert hij je ritmes spelen op de slagwerkinstrumenten: 1. een liedje zingen; 2. ritme leren klappen en tegelijk een liedje zingen; 3. ritmisch een slagwerkinstrument leren gebruiken bij het liedje. Daarna is er ruimte voor improvisatie en kan je je uitleven op jouw instrument.

Bij de films heeft het Prinses Christina Concours houten slagwerkinstrumenten laten maken. De handtrommels, raspen, tamboerijnen en sambaballen zijn gemaakt van duurzaam materiaal en zorgvuldig getest door professionele slagwerkers. Bennie Briljant wordt gesponsord door Zeeman textielSupers, waar de slagwerkinstrumenten te koop zijn. De prijzen van de instrumenten liggen tussen de € 2,99 en € 5,99 per stuk.
Ga voor het hele programma naar www.benniebriljant.nl 

Metropole orkest

Metrepole-orkest

Kijkje in de keuken van een professioneel orkest. Elk instrument kun je er uit halen en apart laten horen. Leef je uit.
www.sound.philips.com/ows/

Inspiratie

Andere muziekprojecten

Naast het ontwikkelen van eigen muziekimprovisatie projecten en leermiddelen is SWING doende om op een constructieve manier in kaart te brengen wat er binnen Nederland maar ook wereldwijd speelt op het gebied van muziek en muziekimprovisatie en waar de verschillende expertcentra te vinden zijn. Op deze wijze kan SWING in de toekomst netwerkorganisaties faciliteren en verbindingen leggen.

 

Nationale innovatieve muziekprojecten.

Ieder kind een instrument
De Stichting Kunstzinnige Vorming Rotterdam (SKVR) heeft twee jaar geleden een muziekproject opgezet op zestien basisscholen. De kinderen van groep 5 en 6 krijgen elke week een muziekles van een vakdocent op een instrument van de muziekschool. Ze kunnen kiezen uit verschillende strijk-, blaas-, toets- of slaginstrumenten en vormen samen een orkest waarmee ze twee keer per jaar optreden. Hiermee wil de SKVR en de Gemeente Rotterdam, die het grootste deel van de kosten op zich neemt, kinderen uit de kansarme buurten de mogelijkheid geven een instrument te bespelen. Het is de bedoeling dat in 2012 uiteindelijk 25 scholen meedoen.
website: www.iederkindeeninstrument.nl

Muziek telt
De landelijke campagne 'Muziek telt', gaat in september 2010 van start. Met twee initiatieven - 'Alle kinderen zingen' en 'Ieder kind een instrument' - probeert de organisatie scholen en gemeentes warm te krijgen voor het musiceren. De betrokken partijen – een consortium van kunstinstellingen, Muziekcentrum Nederland en twee landelijke orkesten - bieden leraren en musici een opleidingstraject en lespakketten.
website: www.muziektelt.nl

Het leerorkest in Amsterdam
Het Leerorkest is een innovatief muziekeducatie programma met als doel basisschool kinderen de kans te geven een muzikale ontwikkeling door te maken en een muziekinstrument te leren bespelen. De kinderen van het Leerorkest kunnen al snel laten horen wat ze geleerd hebben in een echt orkest. Een ervaring die motiveert en stimuleert. 
Website: www.leerorkest.nl

 

Internationale innovatieve muziekprojecten.

Jedem kind ein instrument
Een in 2006 in Duitsland opgezet inspirerend muziekproject dat alle 43.000 basisschoolleerlingen in het Ruhrgebied de mogelijkheid wil geven een muziekinstrument te spelen. De lessen zijn niet gratis, ouders betalen vanaf het tweede jaar – wanneer kinderen een instrument uitkiezen – een paar tientjes per jaar.
website: www.jedemkind.de

Music Manifesto
Engeland startte in 2004 een grote mediacampagne Music Manifesto om meer aandacht te krijgen voor de muzikale opvoeding van kinderen. Het financiert ondermeer Sing Up, een groot project waarin basisscholen worden aangemoedigd weer met hun kinderen te zingen.
website: www.musicmanifesto.co.uk

El Sistema
José Antonio Abreu zag een betere wereld voor zich: een Venezuela zonder geweld, en combineerde sociaal werk met klassieke muziek. 250.000 kinderen en jonge volwassenen namen inmiddels deel aan het zeer succesvolle muziekproject El Sistema. Kinderen uit de armste lagen van de bevolking kunnen al ruim dertig jaar terecht bij de orkesten en muziekscholen van El Sistema. Het doel van de muziekopleiding is niet dat kinderen hun instrument perfect leren beheersen, maar dat ze samen muziek maken en respect voor elkaar krijgen. Onderdeel zijn van een sociaal netwerk en verantwoordelijkheidsgevoel voor een groter geheel krijgen, zijn daarbij kernpunten. De muziekcentra richten zich voornamelijk op kinderen uit de minder bedeelde bevolkingslaag, waarvan zo'n 80 procent van de bevolking deel uitmaakt, en ze bevinden zich om die reden ook in de directe omgeving van de armste wijken.
website: www.el-sistema-film.com

Over participatieconcerten

Over participatieconcerten

Wat is een participatieconcert precies?
Een participatieconcert is een educatief concert waarbij een aantal toeschouwers / luisteraars mee kan doen met de artiesten.

Kunnen alle toeschouwers / luisteraars meedoen?
Het aantal participerende toeschouwers / luisteraars is afhankelijk van de gekozen productie.

Moeten de toeschouwers / luisteraars iets voorbereiden?
Nee, dit hoeft niet. Tijdens de voorstelling zullen toeschouwers / luisteraars worden uitgenodigd om mee te doen.

Wat zijn de verschillen tussen een workshop en een participatieconcert?
Het belangrijkste verschil is dat een participatieconcert een heus concert is, een uitvoering. Een workshop echter is een les met een veel kleinere groep en is intensiever voor de deelnemers. 

Is een workshop niet beter of leerzamer voor de deelnemers dan een participatieconcert?
Een workshop is intensiever dan een participatieconcert maar heeft als nadeel dat het zich afspeelt in de klas en dat de artiest gezien wordt als docent. De concertvorm heeft als voordeel dat de deelnemers meerdere artiesten aan het werk zien, zoals in de praktijk, en dat ze een kans krijgen mee te kunnen doen. Het is een verschil in vorm maar zeker niet in kwaliteit. 

Is een participatieconcert niet veel duurder dan een workshop?
Bij een participatieconcert kunnen veel meer mensen deelnemen dan bij een workshop. De prijs per deelnemer is vaak zelfs lager bij een participatieconcert.

 

Over workshops

Over workshops 

Wat zijn ‘’sessies’’?
Om meerdere groepen deelnemers mee te kunnen laten doen wordt de workshop in sessies onderverdeeld.Bijvoorbeeld bij de workshop mondharmonica kunt u kiezen uit 2 sessies van 90 minuten of uit 3 sessies van 50 á 60 minuten. Per sessie is er plaats voor 15 deelnemers. In 3 sessies kunnen er dan totaal 45 deelnemers meedoen.

Is het mogelijk iets af te wijken van de groepsgrootte per sessie?
Om de kwaliteit van de workshop te waarborgen is er in overleg met de workshopleiders een limiet bepaald. Afhankelijk van de workshop en het aantal extra deelnemers kan er af en toe worden afgeweken van deze limiet. Neem hierover eerst contact op met Swing.

Bij Instrumentarium staat dat de opdrachtgever zorgt voor een cd-speler aangesloten op een geluidsinstallatie met voldoende vermogen. Hoe weet ik dat ik over de juiste spullen beschik?
Klik hier voor al uw vragen over het instrumentarium.

Bij Instrumentarium staat dat de opdrachtgever zorgt voor een geluidsinstallatie waarop een cd-speler is aangesloten en 3 microfoons? Hoe weet ik dat ik over de juiste spullen beschik?
Klik hier voor al uw vragen over het instrumentarium.

Wij beschikken niet over een geschikte geluidsinstallatie, wat nu?
Geen probleem, Swing zoekt graag uit waar bij u in de buurt de juiste spullen te huur zijn. Swing zal contact opnemen met deze firma om aan u een passende offerte te sturen.

Hoe weet ik of de ruimte passend is voor een workshop?
Een gemiddeld klaslokaal is groot genoeg. Wel is het te adviseren om rekening te houden met het volume van een workshop. Zorg dat er in de aangrenzende ruimtes niet tegelijkertijd proefwerken o.i.d. worden afgenomen.

 

Algemeen

Algemeen 

Kunnen we subsidie bij u krijgen?
De Stichting SWING is een door het ministerie van OC&W ondersteunde Stichting die tot doel heeft om de muziek improvisatie te bevorderen op landelijk niveau. Voorts zijn wij als producerend aangemerkt. Wij zijn dus geen subsidie verlenende organisatie maar een door subsidie ondersteunde organisatie. Je kunt bij ons dus geen subsidie krijgen. 

Wat doet de Stichting eigenlijk?
Wij organiseren workshops, masterclasses en of participatieconcerten en dragen in sommige gevallen bij aan de ontwikkeling ervan. Ook helpen we in sommige gevallen mee aan het ontwikkelen van leermiddelen en de distributie daarvan. Wij organiseren tevens incidenteel festivals met een workshop karakter. In sommige gevallen gaan we samenwerkingsverbanden aan met andere organisaties en dragen dan financieel bij.