SWINGen met Klats! 

Wat is improviseren? ‘Alles mag, en niets is fout!’ Vanuit dit oogpunt wordt binnen deze methode gewerkt, zodat niemand bang is iets te doen dat vals klinkt of uit de maat is. Niet denken maar doen!

Heb je weleens een groep leerlingen met een muziekinstrument in hun handen, zonder voorafgaande aanwijzingen, muziek laten maken?
Tijdens een muzieksessie kreeg een kind een instrument met de boodschap: ‘Doe maar iets. Alles mag!’ Het bleef een tijd stil. Er werd glazig naar de juf gestaard. ‘Alles mag!’ Weerklonk het nogmaals door de vrolijke muziekjuf. Het bleef weer een tijd stil. Er werd wat gerommeld met het instrument. En toen. Ineens. Klats!

Het kind had het instrument laten vallen en liep met een rood hoofd naar zijn stoel terug. Daarom heet het: Klats!  Ontsproten uit de idee dat elk kind op een prettige manier zichzelf mag, kan en misschien wel moet laten horen en zien op muzikaal vlak.

Wij vroegen aan Tess, Vincent en Sophie wat het leukst was om te doen.
‘Het snel achter elkaar tellen tot 10 en weer opnieuw beginnen en dan tot 11. Als iemand fout telde begonnen we weer bij het begin. Echt spannend was het of we het goed deden. Ook bij het spel Bunny, bunny, bunny moest je goed opletten, want  je moest heel snel de oren met je handen vormen bij je buurman als die het konijn werd.  Klats! en het lied 4 x 4 waren echte toppers. Het zelf teksten bedenken en met de zelfgemaakte instrumenten improviseren was echt leuk. Met zijn allen de geluiden van een machine of een waterval nadoen, zelfs een voorbijkomende stoomtrein klonk heel echt, van zacht naar hard en dan weer zacht, zo kwam hij voorbij.’

Tess speelt af en toe op de gitaar van haar zus en Sophie wil misschien wel op pianoles. Na school luisteren ze graag naar Ernst en Bobbie, Kinderen voor kinderen, Junior Songfestival en natuurlijk Nick & Simon. ‘Klats! vinden we echt heel anders en veel leuker dan gewoon muziekles, want dan zingen we alleen liedjes. Nu mochten we ook instrumenten maken en er mee spelen en ook je hele lijf gebruiken en zelf dingen bedenken. Ja, dit willen we altijd wel doen!’

Ook Juf Marina was heel tevreden over de methode. Soms waren de lessen wat langer dan gepland en adviseert ze een keuze te maken uit de onderdelen. Klats! voegt echt wat toe aan de muzieklessen, omdat je zowel drama, creativiteit, muziek en dans kunt toepassen.

Klats smll

cjp korting

logo anbi
Button-Donaties-wit-rood